امروزه انیمیشنها در کنار بازیهای ویدیویی و برنامههای تلویزیونی سهم بزرگی در دنیای سرگرمی دارند. با تماشای انیمیشن حتی گاهی ما فراموش میکنیم که جان بخشیدن به شخصیت انیمیشنی مورد علاقهمان تا چه اندازه میتواند دشوار باشد. اما شاید برایتان جالب باشد استودیوهای انیمیشن سازی بزرگ دنیا را بهتر بشناسید. اگر همهی جزئیات ریز و درشت ساخت یک انیمیشن را در نظر بگیریم، متوجه خواهیم شد که بعضی استودیوها در خلق انیمیشن موفقتر از بقیه هستند. ساخت انیمیشنها چه به صورت سنتی یا دستی باشد و چه کامپیوتری، پرداختن به جزئیات است که یک انیمیشن را برتر از دیگری میکند. با پیشرفت تکنولوژی، استودیوهای انیمیشن سازی در پیشی گرفتن از رقبای خود راه دشوارتری پیش رو دارند. در اینجا ٧ کمپانی انیمیشن سازی بزرگ دنیا را معرفی میکنیم. از قدیمیترینها مثل برادران وارنر تا جدیدترها مثل سونی پیکچرز.
١- کمپانی انیمیشن سازی پیکسار Pixar

کمتر کسی است که نام استودیو پیکسار Pixar را نشنیده باشد. پیکسار، نمونهی اعلایی از یک استودیو انیمیشن سازی است که در طی زمان ثابت کرده است میتوان با خلاقیت به خرج دادن بهترینها را ساخت و به بازار عرضه کرد. پیکسار در سال ١٩٧٩فعالیتش را آغاز کرد و ٧ سال بعد با سرمایه گذاری «استیو جابز»، بنیانگذار اپل، فعالیت خود را گسترش داد. ٢٠ سال بعد، کمپانی «والت دیزنی» سهام پیکسار را به ارزش ٧ و نیم میلیارد دلار خریداری کرد. هم اکنون مالکیت آن در دست دیزنی است.
«پیتر داکتر»، سازندهی انیمیشنها مطرحی مثل: کارخانه هیولا و یا انیمیشن درون و بیرون و نیز انیمیشن روح 2020 مدیر ارشد و از افراد کلیدی پیکسار است. استودیو پیکسار، تا کنون ٢٢ فیلم سینمایی بلند ساخته است. از شناخته شدهترین آثار پیکسار میتوان به انیمیشن داستان اسباب بازی اشاره کرد که اولین انیمیشن کامپیوتری تاریخ است و از سال ١٩٩٥ که اولین قسمت آن ساخته شد تا کنون، همچنان طرفداران خودش را در دو نسل مختلف دارد. به طور کلی این از ویژگیهای آثار پیکسار است که هم کودکان و هم بزرگسالان را مجذوب میکند.
از دیگر انیمیشنهای مطرح پیکسار میتوان وال ای، در جستجوی نمو، شگفت انگیزان، ماشین ها، انیمیشن Onward یا همان به پیش و بالا را نام برد. همگی آنها یا برندهی جوایز بزرگی مثل اسکار شدند یا صدرنشین جدول فروش بودند.
٢- استودیو انیمیشن سازی والت دیزنی Walt Disney

حتی شنیدن نام دیزنی هم مجموعهای از احساسات را در افراد برانگیخته میکند. کارتونهای والت دیزنی، پرنسسهای دوست داشتنی دیزنی و یا حتی دیزنی لند که دیدنش آروزی بسیاری از کودکان است. اما این کمپانی چطور شکل گرفت؟ حدود یک قرن پیش، در سال ١٩٢٣ دو برادر به نامهای والت و روی دیزنی این کمپانی را بنا نهادند. نام Walt Disney حالا یک برند شناخته شده در سطح دنیا است. نامی که با تلاشی غیر قابل تصور از گذشته تا به امروز همچنان موفق است و از آن به نیکی یاد میشود.
والت دیزنی چه برای ساخت انیمیشنهای کلاسیکش مثل سیندرلا، سفید برفی و هفت کوتوله ، میکی موس و چه برای جدیدترین آثارش مثل فروزن 2 و یا لایواکشنهای خیره کنندهای چون دامبو و شیر شاه همچنان با طرفداران بیشمارش پابرجا است. والت دیزنی هم اکنون مالکیت استودیوهای پیکسار، مارول، بلواِسکای و قرن بیستم را بر عهده دارد و غول بزرگ انیمیشن سازی دنیا محسوب میشود.
٣- کمپانی جیبلی Ghibli

استودیوی ژاپنی جیبلی Studio Ghibli یا جیبوری بدون شک برترین استودیوی انیمه سازی دنیا است. جیبلی، این محبوبیت را مدیون کارگردان و انیمیشن ساز ژاپنی، هایائو میازاکی و تیم انیماتور پرتوانش است که همگی عضو همین استودیو هستند. لوگوی این استودیو، شخصیت «توتورو» از انیمیشن همسایه من توتورو است. بعد از ساخت انیمیشن ناوسیکا از دره باد و موفقیتی که در سطح جهانی به دست آورد، ایدهی ساخت این استودیو به ذهن بنیانگذارانش آمد. نام جیبوری برگرفته از نامی است که مردمان لیبی برای بادهای تابستانی به کار میبرند و دلیل این نامگذاری این بود که تاسیس استودیو جیبلی را به دمیدن نفسی تازه به صنعت انیمه ژاپنی میدانستند.
از میان ١٠ انیمهی برتر دنیا، ٦ تای آن ساخت استودیو جیبلی است. همچنین انیمیشن شهر اشباح ، مزار کرم های شب تاب و قلعه متحرک هاول که از انیمیشنهای برگزیده و تحسین شدهی دنیا هستند، در جیبلی ساخته شدهاند.
٤- استودیو دریم ورکس Dreamworks

دریم ورکس از شرکتهای تابعه استودیو یونیورسال است. این استودیو سال ١٩٩٤ تاسیس شد. «استیون اسپیلبرگ»، از بنیانگذاران DreamWorks Pictures است. شاید نام این استودیو این روزها در سایه غولهای بزرگ انیمیشن سازی یعنی پیکسار و دیزنی قرار گرفته است اما بد نیست بدانیم مجموعه انیمیشن های شرک و پاندای کونگ فوکار که جزو انیمیشنهای محبوب و پربیننده هستند، در دریم ورکس ساخته شدهاند.
دریم ورکس تا کنون ٣٨ اثر سینمایی بلند تولید کرده است. جدیدترین آنها انیمیشن تور جهانی ترول ها یا همان ترول ها 2 است که اوایل سال میلادی جاری که سینماها در پی شیوع ویروس کووید- ١٩ بسته بودند، به صورت آنلاین عرضه شد.
٥- انیمیشن سازی نیکلودئون Nickelodeon

کانال نیکلودئون در سال ۱۹۷۷ شروع به کار کرد و در سال ١٩٩٣ استودیوی خودش را با همین نام راه اندازی کرد. نیکلودئون پخش کنندهی بهترین کارتون هایی است که کودکان و نوجوانان ٢ دهه از تماشای آن لذت بردهاند. کارتونهای مثل باب اسفنجی و جیمی نورتون که موفقترین تولیدات تلویزیونی چند سال اخیر هستند از تولیدات اصلی Nickelodeon محسوب میشوند. سریال انیمیشنی باب اسفنجی spongebob چندین سال است که به تنهایی گوی رقابت را از سریالهای تلویزیونی ربوده است و کودکان و بزرگسالان را سرگرم میکند. مخاطبان این انیمیشن سریالی، هم کودکان و هم بزرگسالان هستند و باب اسفنجی همچنان به نحوی برگ برنده نیکلودئون برای در صدر ماندن است.
تمام قسمتهای انیمیشن باب اسفنجی دوبله فارسی را میتوانید از سایت یا اپلیکیشن ویزور کیدز تماشا کنید.
٦- کمپانی برادران وارنر Warner Brothers

بعد از پارامونت پیکچرز و یونیورسال، برادران وارنر قدیمیترین و بزرگترین شرکت فیلمسازی آمریکایی است. این شرکت در سال ۱۹۱۸ توسط چهار برادر یهودی آمریکایی لهستانیتبار به نامهای آلبرت، هری، سم و جک تاسیس شد. نام کمپانی warnerbros در ذهن کودکان دیروز نقش بسته و دیدن لوگوی آن هم برایشان نوستالژیک است. کودکانی که با تماشای مجموعه انیمیشنهای بتمن یا لونی تونز و ماجراهای باگزبانی یا میگ میگ بزرگ شدهاند.
همچنین کودکان امروز هم با تماشای انیمیشنهای لگویی مثل فیلم لگو و لگو بتمن که محصول برادران وارنر هستند، سرگرم میشوند. علاوه بر آنها، انیمیشن اسکوب و پا کوچولو هم از آثار جدید این کمپانی هستند.
٧- انیمیشن های سونی پیکچرز Sony Pictures

سونی پیکچرز از پرکارترین استودیوهای انیمیشن سازی است. با اینکه نسبت به رقبای بزرگش، پیکسار، دیزنی و دریم ورکس بسیار جوانتر است اما رشد خوبی در سالهای اخیر داشته است. سونی پیکچرز از سال ٢٠٠٢ شروع به کار کرده است. از آثار معروف این استودیو میتوان مجموعهی هتل ترانسیلوانیا و انیمیشن ابری با احتمال بارش کوفته قلقلی را نام برد. اما شاید موفقترین اثر سونی را بتوان مرد عنکبوتی به درون دنیای عنکبوتی نام برد که جایزه اسکار بهترین عنوان سال را برای Sony Pictures به ارمغان آورد و تحسین منتقدان و تماشاگران را به همراه داشت.
علاوه بر کمپانیهایی که نام بردیم، کارتون نتورک با طیف گستردهای از انیمیشنهای تلویزونی مثل اسکوبی دو و کمپانی Industrial Light & Magic با کارتون پوکمون هم از کمپانیهای مطرح انیمیشن سازی محسوب میشوند. همچنین کمپانیهای جدیدی مثل «ایلومینیشن» با انتشار مجموعه من نفرت انگیز ، مینیون ها و زندگی پنهان حیوانات خانگی و این اواخر انیمیشن مینیون ها ظهور گرو در سالهای اخیر نظرات بسیاری را به خودش معطوف کرده است.
انیمیشن مورد علاقهی شما در کدامیک از استودیوهای انیمیشن سازی ساخته شده است؟ سبک انیمیشن سازی کدام یک از این استودیوها را میپسندید؟ انیمیشنهای دوبعدی را میپسندید یا سه بعدی را ترجیح میدهید؟ لایواکشنها را دوست دارید یا تماشای استاپ موشن را جذاب میدانید؟ مایلید انیمیشن سینمایی ببینید یا سریالهای انیمیشنی را هم دوست دارید؟ همین حالا به سایت یا اپلیکیشن ویزورکیدز سر بزنید و از تماشای طیف گستردهای از انواع انیمیشن در آن لذت ببرید.