به عنوان والدین کودک این شما هستید که تعیین میکنید تماشای تلویزیون برای کودک مفید باشد یا برعکس باعث خشونت او شود. تماشای تلویزیون در شرایطی میتواند بسیار آموزنده باشد به خصوص اگر کودکتان با دوست یا خواهر و برادرش تلویزیون تماشا کند. بر اساس تحقیقات بنیاد PNAS، همراهی یک دوست در حین تماشای تلویزیون، راه و روش انجام امور مختلف را به کودکان یاد میدهد. حضور یک دوست در هنگام تماشای تلویزیون کودکان را به یادگیری بیشتر مشتاق خواهد کرد. بهتر است بدانید استفادهی صحیح از رسانهها با آموزش و راههای خلاق، تاثیرات مثبت تماشای تلویزیون را پررنگتر از تاثیرات منفی آن میکند.
در حالت کلی به عقیدهی روانشناسان، بهتر است یادگیری و آموزش به صورت دستهجمعی و گروهی باشد. هنگامی که دو یا چند نفر از ما قصد میکنیم با همراهی هم چیزی را یاد بگیریم، تلاش بیشتری برای یادگیری خواهیم کرد. این اشتیاق بیشتر هم منجر به کسب تجربه و هم درک بیشتری از اتفاقات میشود.
تماشای تلویزیون توسط کودکان، آری یا خیر؟
پیش از این، تحقیقات نشان میداد که یادگیری از طریق محتوای ویدئویی، کمتر از یادگیری در تعامل با یک انسان است. یعنی شما مطالب کمتری را از ویدئو نسبت به یک انسان مانند معلم خود یاد خواهید گرفت. اما با این تحقیق جدید میتوان نتیجه گرفت که مشکل از ویدئو نیست. بلکه مشکل نبود همکاری و ارتباط کامل با رسانهی سنتی است. در نتیجه برای بهتر شدن و پربارتر کردن ویدئوها بهتر است که کودک شما با دوست خود به تماشای ویدئو بشیند.
بنیاد PNAS یک آزمایش خیلی جالب در این مورد انجام داد. این گروه ۳۱ کودک نه ماهه را برای آزمایش انتخاب کردند. کودکان به دو دسته تقسیم شدند. دسته اول یک ویدئو را تنهایی تماشا کردند. گروه دوم هم با یک همراه و یا دوست خود مشغول تماشا شدند. ویدئویی که کودکان تماشا کردند یک ویدئوی آموزشی زبان خارجی بود که برای کودکان کم سن طراحی شده است. کودکان میتوانستند از طریق صفحهی لمسی ویدئو را کنترل کنند. هر باری که کودک صفحه را لمس میکرد، یک ویدئو با زبان ماندرین در مورد کتاب و اسباببازی پخش میشد.
پس از آن، گروه تحقیقات، دادههای کسبشده از روند تماشای تلویزیون کودک را مقایسه کردند. طبق این تحقیقات کودکانی که کنار هم مشغول تماشا بودند، پاسخ بهتری به آموزش دادند. این کودکان برخورد بهتری داشتند و همچنین تلاش بیشتری برای صحبت با هم کردند. همچنین فعالیت ذهنی آنها بالغتر از گروه اول بود.
نتایج مثبت تحقیقات بر روی گروه دوم، به خاطر میزان ویدئوهای تماشاشده، میزان برخورد با زبان جدید و یا توانایی ذهنی کودکان نبود، بلکه این نتایج اهمیت مشخص روابط اجتماعی در این سنین را مشخص میکند. در این آزمایش تماشای تلویزیون کودک به هدف یادگیری زبان بوده و در گروه دوم نتایج بهتر بوده است. این تحقیقات اهمیت حضور کودکان را کنار هم را نمایش میدهد.
نتیجه
با این اوصاف بهتر است نگران تماشای تلویزیون کودک خود نباشید. به جای نگرانی یک سری قرار آموزشی ترتیب دهید تا کودک شما با یک کودک دیگر کنار هم شروع به یادگیری کنند. البته که این تحقیقات کوچک و محدود است، اما ارزش امتحان کردن را دارد.
منبع : childmind