رفتن به مهد کودک شروع یک مرحله جدید از زندگی کودک و اولین برخورد جدی با زندگی اجتماعی و مواجهه با افراد و فرهنگهای متفاوت است. اگر کودک شما یا خودتان نگران این مواجهه هستید این مطلب « ویزور » را مطالعه کنید تا با ۶ مهارتی آشنا شوید که باید پیش از رفتن به مهد کودک به کودک خود بیاموزید تا با آمادگی بیشتر وارد این مسیر جدید شود.
خیلی از پدر و مادرها از ماهها قبل از شروع مهد کودک و پیش دبستانی نگران این موضوع هستند که زودتر آموزش کودک خود را آغاز کنند. آنها در این راه به روشهای مختلفی روی میآورند از خرید کتابهای کمک آموزشی تا استفاده از نرم افزارهایی که با کمک بازی به کودکان حروف الفبا و اعداد را یاد میدهند. اما واقعیت این است که برای آماده کردن کودک برای رفتن به مهد کودک باید به موارد مهمتری توجه کرد که در این مطلب در قالب ۶ مهارت به آنها میپردازیم.
۱. علاقه به یادگیری را در کودک خود تقویت کنید
درست است که بحث اصلی، آماده کردن کودک برای رفتن به مهد کودک است، اما مهارت یادگیری چیزی است که هرکس برای تمام زندگی به آن نیاز دارد. مهمترین نکتهای که در این زمینه باید به آن توجه داشته باشید این است که کودک شما باید از یادگرفتن لذت ببرد تا بیهترین نتیجه به دست بیاید. به زور فهماندن یک سری عدد و مطلب به کودک نتیجهای جز فراری شدن او از یادگیری نخواهد داشت. به جای آن باید کنجکاوی او را تقویت کنید، میل و اشتیاق به پرسیدن را در او ایجاد کنید، او را به فکر کردن و عمیق شدن در مسائل دعوت کنید و خودتان با علاقه نشاندن به یادگرفتن چیزهای جدید یک الگو برای او باشید. موارد زیر را امتحان کنید:
- فعالیتهایی را برای کودک خود در نظر بگیرید که مفاهیم را در قالب روشهای جدید، نوآورانه و خلاق و از طریق این فعالیتهای یاد بگیرد.
- کارتونها و فیلمهایی را برای او پخش کنید که حس کنجکاوی او را تحریک کند (مثلا کارتون جرج کنکجاو).
- بازیهایی را برای کودک خود فراهم کنید که مهارت تفکر و حل مساله را با آنها تمرین کند.
- از اپلیکیشن و سایتهایی استفاده کنید که سرگرمی و آموزش را با هم تلفیق میکنند.
۲. به کودک خود کمک کنید تا در مهد کودک با دیگر بچهها به خوبی کنار بیاید
در مهد کودک و مدرسه هم مانند زندگی واقعی فرزند شما باید با آدمهای اطرافش رابطه مثبتی داشته باشد و بتواند با آنها کار کند. بچههایی که میتوانند احساسات خود را به درستی به اشتراک بگذارند، با هم بازی خود به خوبی بازی کنند، مفهوم نوبت را به خوبی یاد گرفته باشند و به آن عمل کنند و مشکلات خود با طرف مقابل را به خوبی و با گفتگو حل کنند، عملکرد بهتری خواهند داشت و موفقتر خواهند بود. موارد زیر را امتحان کنید:
- کارتونها و فیلمها و بازیهایی که ارزش و مفهوم کار تیمی را به کودک شما می آموزند.
- کتابها، فیلمها و کارتونهایی که ارزش و مفهوم همدلی را به کودک شما منتقل میکنند.
- بازیهایی که مهربانی و دلسوزی کودکتان را برمیانگیزند.
- کارتونهایی که پیامهای اجتماعی مثبت دارند.
۳. مهارتهای برنامهریزی و خودکنترلی را در کودک خود افزایش دهید
کودک شما به تازگی یاد میگیرد که نظم فردی خود را رعایت کند. یادگیری رعایت نظم فردی و اینکه کارهای خودش را خودش انجام دهد و مسئولیت آنها را به عهده بگیرد، کلید موفقیت او در مدرسه خواهد بود. کودک شما باید یاد بگیرد که چگونه کارهای خود را انجام دهد و بدون حواسپرتی و فراموشی، آنها را انجام دهد. به کودک خود کمک کنید تا بتواند یک زنجیره از کارها را به خاطر بسپارد. مثلا به خاطر داشته باشد که اول صبحانه بخورد، بعد از صبحانه دندانهایش را مسواک بزند، بعد لباسهایش را بپوشد و در نهایت کفشهایش را بپوشد و آماده حرکت به سمت مهد کودک شود. همچنین به او بیاموزید که وقتی کارهایش بر اساس برنامه پیش نرفت دستپاچه نشود و بتواند ناهماهنگی پیش آمده را مدیریت کند. موارد زیر را امتحان کنید:
- نرم افزاها و بازیهایی که در آنها کودک باید یک کار روتین و مرحله به مرحله را انجام دهد.
- حرف زدن با کودک در مورد احساساتش در لحظه و نام بردن آنها (شناخت دقیق احساسات گام اصلی در مدیریت آن هاست). پیشتر برایتان گفتهایم که چطور به کودک خود کمک کنید تا احساساتش را مدیریت کند.
- حرف زدن با کودک در مورد برنامه کارهایی که دلش میخواهد در طول یک روز انجام دهد و ترتیب این کارها.
۴. مهارتهای زبانی کودک خود را ارتقا دهید
یکی از عوامل مهمی که میتواند باعث موفقیت کودک شما در خواندن، نوشتن و صحبت کردن در دوران مدرسه شود این است که دایره واژگانی و مهارتهای زبانی او را گسترش دهید. برای این کار از هر فرصتی استفاده کنید تا با کودک خود صحبت کنید؛ از کلمات چالش برانگیز و جدید استفاده کنید و با توصیف کلمه معنای آن را به کودک خود منتقل کنید. برای او کتاب بخوانید و از بازیهای چینش حروف و کلمات استفاده کنید. مهارتهای گوش دادن را هم فراموش نکنید. به آنها خوب گوش دهید و با هم به آهنگ و ترانههای زیبا گوش دهید. به طور کلی روی هر چیزی که گفتن و شنیدن را تقویت میکنند تاکید داشته باشید. موارد زیر را امتحان کنید:
- کارتونها و فیلمهایی که از ادبیات ساختارمند و مناسبی بهره میبرند.
- فعالیتهایی که مهارت قصهگویی را ارتقا میدهد. مثلا بازیهایی که قصهگویی دارند.
- کتابهایی که برای بلند خواندن برای یکدیگر مناسب باشند.
- کتابهایی که کلمات جدید را در یک چارچوب ساده و قابل درک استفاده میکنند.
۵. استقلال فردی کودک خود را تقویت کنید
مهد کودک یک تغییر بزرگ برای کودک شما و دروازه ورود او به دنیای آدمهای غریبه است؛ مخصوصا اگر پیش از مهد کودک تجربه جمعهای اینچنینی را نداشته باشد. اما شما به عنوان پدر یا مادر او میتواند با انجام کارهایی این تغییر بزرگ را برای او آسانتر کنید: به کودک خود یاد دهید یک سری از کارها را به صورت مستقل انجام دهد. مثلا وسایلش را خودش جمع کند و در مواجهه با دو انتخاب خودش یکی را انتخاب کند و برای این انتخاب دلایل خودش را داشته باشد. این کار او را برای مواجهه با اتفاقات جدید آمادهتر میکند و به او کمک می کند تا اضطراب ناشی از دور شدن از شما و رفتن به مهد کودک را مدیریت کند و با آن کنار بیاید. موارد زیر را امتحان کنید:
- کارتونها و فیلمهایی که به کودک شما میآموزند که برای رسیدن به اهدافش بارها تلاش کند و حتی اگر شرایط طبق برنامه پیش نرفت، تسلیم نشود (کارتونهایی مثل موش سرآشپز نمونه خوبی از این کارتونهاست).
- کتابهایی که در آنها شخصیتهای مستقل و هدفمندی دارند که میتوانند الگوی خوبی برای دخترها و پسرها باشند.
- نرمافزارهایی که باعث ارتقای مهارت برنامهریزی، آیندهنگری و حضور ذهن کودک میشوند.
- کارتونها و فیلمهایی که به کودکان شیوههای برقراری ارتباط موثر را میآموزند.
۶. فرصتهایی فراهم کنید که کودکتان خواندن، نوشتن و ریاضی یاد بگیرد
۵ مهارتی که پیش از این گفتیم کلید آمادگی کودک شما برای شروع مهد کودک است. اما اگر دیدید کودکتان علاقهمند است، میتوانید از ابزارهای جذابی که وجود دارد برای یاد دادن مفاهیم اولیه خواندن و نوشتن و ریاضی و آموزشهای دیگر به او استفاده کنید. موارد زیر را امتحان کنید:
- اپلیکیشنها و سایتهایی که برای یادگیری آموزشهای پیش از دبستان شامل خواندن و ریاضی طراحی شدهاند.
- بازیهای ریاضی جذاب و سرگرمکننده
- فعالیت هایی که به کودک شما کمک میکند تا با زبان انگلیسی آشنا شود (مانند تماشای کارتون با زبان اصلی).
حرف آخر
واقعیت این است که مهدکودک هم یک مرحله عادی از مراحل آموزش کودک است و نباید خیلی آن را برای خودمان بزرگ کنیم و احساس کنیم که حتما باید کار خارقالعادهای برای او انجام بدهیم. مثلا حتما باید قبل از شروع مهدکودک باید خواند و نوشتن به او یاد بدهیم تا جلوی بچههای دیگر کم نیاورد! بیشتر باید کودک خود را از لحاظ روحی و مهارتی آماده کنیم تا بتواند به خوبی خود را با این مرحله جدید وفق دهد. امیدواریم این مطلب به شما و کودک تان کمک کند تا با آمادگی بیشتری این فصل از زندگی شکوفه زندگیتان را تجربه کنید.
مرسی مفید بود
سپاس از لطف و همراهی شما