کارتون ها و انیمیشن ها یک مدرسه زندگی برای کودکان هستند. بعضی از انیمیشن ها حقایق مهم و درسهای ارزشمندی را در دل خود جای داهاند که شاید در ظاهر خیلی به چشم نیایند اما در ناخودآگاه کودک شما تاثیر بسیار خواهد داشت. در این مطلب به معرفی و بررسی ۱۰ انیمیشن ساخته شده توس شرکت پیکسار میپردازیم که مفاهیم عمیق انسانی را به کودک شما منتقل میکنند.
۱۰- انیمیشن در جستجوی دوری «Finding Dory – 2016»

ما با هم تفاوت داریم و باید به این تفاوت احترام بگذاریم!
شخصیت اصلی داستان یک ماهی با مزه به نام دوری است که حافظه بسیار ضعیفی دارد. او همیشه آرزو میکند که خانوادهاش را پیدا کند اما به دلیل این حافظه ضعیف یادش میرود که آنها کجا هستند. این مشکل حافظه عارضهای است که دوری با آن متولد شده است. پدر و مادرها میتوانند با مثال زدن این کارتون و شخصیت دوری برای فرزندان خود توضیح دهند که باید تفاوتهای خود نسبت به دیگر بچهها را بپذیرند و به دیگران بفهمانند که باید به این تفاوت احترام بگذارند.
۹- دایناسور خوب « The Good Dinosaur – 2015»

دوستی صادقانه یک قدرت بزرگ است!
این انیمیشن فقط درمورد دوستی یک پسربچه کوچک و یک دایناسور نیست. این انیمیشن در مورد دنیایی است که در آن بر عکس دنیای امروز به جای اینکه طبیعت در خدمت تمدن باشد بر آن حکمفرمایی میکند و چالشهایی برای شخصیتهای داستان ایجاد میکند. در حالی که کودک شما از داستان جذاب این انیمیشن و شخصیتهای خاص آن لذت میبرد، یاد میگیرد که با داشتن یک دوستی عمیق و صادقانه با یک دوست خوب چطور میتوان به موفقیتهای بیشتری دست پیدا کرد و زندگی بهتری داشت.
۸- انیمیشن ظاهر و باطن «Inside Out – 2015»

از احساساتت فرار نکن!
ظاهر و باطن یکی از قویترین انیمیشنهای پیکسار است که موفق به دریافت جایزه اسکار در بخش انیمیشن هم شد. این فیلم از نظر روانشناسان به عنوان یک اثر عمیق و تأثیرگذار مورد تایید قرار گرفته است. قهرمان اصلی داستان دختربچهای به نام رایلی است که تلاش میکنند با احساساتش مقابله کند. احساساتی مثل خشم، لذت، ترس، ناراحتی و تنفر. در این مسیر رایلی به تماشاگران این انیمیشن، چه کودکان و چه بزرگسالان، کمک میکند تا بفهمند که داشتن تمام این احساسات کاملا طبیعی است و فقط باید یاد بگیریم که چطور این احساسات را تحت کنترل داشته باشیم.
۷- دلیر «Brave – 2012»

کلیشهها را کنار بگذار و خودت باش!
انیمیشن دلیر به خوبی به ما یادآوری میکند که هیچکس وظیفه ندارد تا مطابق با انتظارات دیگران از خودش رفتار کند و همان کسی باشد که دیگران میخواهند. دیدن داستان رابطه شخصیت اصلی داستان، مریدای دلیر و مادرش به ما درس بزرگی میدهد. مادر مریدا آینده دخترش را با تمام جزئیات برنامهریزی کرده و از دخترش میخواهد که طبق این برنامه پیش رود و مطابق میل او زندگی کند. اما اتفاقات فیلم طوری پیش میرود که به ما یاد میدهد که هرکسی شخصیت و علایق متفاوت دارد و این حق را دارد تا زندگی خودش را بسازد و به عبارت بهتر خودش باشد! و اینگونه است که میتواند احساس خوشبختی داشته باشد و به موفقیتهای بزرگ دست پیدا کند. این کارتون میتواند به عنوان یک کارتون دخترانه ، به طور ویژه برای دختران الهام بخش باشد.
۶ – انیمیشن بالا«Up – 2009»

هیچوقت برای رسیدن به آرزوهایت دیر نیست!
یک داستان بسیار آموزنده در مورد تنهایی! شخصیت اصلی داستان، کارل، پیرمرد تنهایی است که در غم از دست دادن همسرش سوگوار است و روزهای تنهاییاش را با فکر آرزوهای مشترکی که با همسرش داشتند سپری میکند و آرزو میکند که ای کاش همسرش بود تا آن آرزوها و ماجراجوییها را عملی می کردند. ناگهان کارل تصمیم می گیرد به تنهایی با خانه پرندهاش به سفر برود اما پسربچه بامزهای به نام اسکات برنامههای او را تغییر میدهد. این انیمیشن به ما می گوید که هرکسی در هر سن و جایگاهی، به داشتن رویا و آرزو در زندگیاش نیاز دارد و هیچوقت برای تحقق یک رویا دیر نیست و با امید و تلاش میتوانیم به آرزوهایمان برسیم. به قول یک ضربالمثل قدیمی: آدم به امید زنده است!
۵- وال ای «Wall-E / 2008»

ما در قبال جهانی که در آن زندگی میکنیم، مسئولیم!
این انیمیشن علاوه بر اینکه احساسات عمیقی را به تصویر میکشد، مسئولیتهای بزرگ ما را هم به ما یادآوری میکند. وال ای به ما و کودکانمان نشان میدهد که با استفاده بیملاحظه از منابع طبیعی ممکن است درآینده چه بلایی بر سر کره زمین بیاید. این فیلم از این طریق به ما یادآوری میکند که باید از جهانی که در آن زندگی میکنیم مراقیت کنیم و زمین را دوست داشته باشیم و هوایش را داشته باشیم.
۴- موش سرآشپز «Ratatouille – 2007»

رویاهایت را دنبال کن، حتی اگر دیگران بگویند که توانایی رسیدن به آن ها را نداری!
رمی، یک موش دوستداشتنی است که رویای سرآشپز شدن دارد. اما هیچکس به او اعتقادی ندارد و همه فکر می کنند که هرگز نمی تواند تبدیل به یک سرآشپز شود. اما با این وجود او با تلاش بسیار به دنبال هدفش میرود. موش سرآشپز به ما یاد میدهد مهم نیست از کجا آمدهای و در چه موقعیتی هستی، اگر به اندازه کافی شجاع باشی و تلاش کنی میتوانی به اهداف و آرزوهایت برسی. حتی اگر این اهداف از نظر دیگران دستنیافتنی باشند.
۳- شگفت انگیزان « The Incredibles – 2003»

اگر استعدادهایمان را مخفی کنیم و آنها را دنبال نکنیم، دیگر خودمان نیستیم!
شخصیتهای اصلی داستان این انیمیشن اعضای یک خانواده هستند که تلاش می کنند مثل بقیه مردم عادی به نظر برسند. اما این موضوع باعث شده که غمگین و افسرده شوند چون مجبورند تواناییهای منحصر به فرد خود را مخفی کنند. پیام اصلی فیلم این است که استعدادهایی که داریم جزئی جدا نشدنی از وجود و شخصیت ماست و با نادیده گرفتن آنها در واقع خودمان را نادیده گرفتهایم. به این ترتیب کودک شما بادیدن این انیمیشن متوجه میشود که باید استعدادهای خود را بیابد و به دنبال شکوفا شدن آنها باشد.
۲- در جستجوی نمو «Finding Nemo – 2003»

هرکسی ممکن است اشتباه کند و همه باید این حق را داشته باشند تا مسیر زندگیشان را خودشان انتخاب و دنبال کنند.
مارلین پدر دلسوزی است که خیلی نگران و مراقب فرزندش نمو است و تلاش میکند او را از خطرات دنیا دور نگه دارد. اما نگرانی و کنترل بیش از حد مارلین همه چیز را بدتر میکند. انیمیشن در جستجوی نمو به ما یاد میدهد که کودکان به کمک و حمایت ما نیاز دارند تا دنیای پیرامونشان را بیشتر بشناسند و با ناشناختهها روبهرو شوند. کنترل و سختگیری بیش از اندازه آنها را در مقابل خطرات دنیا محافظت نمیکند و ممکن است نتیجهای برعکس به دنبال داشته باشد.
۱- داستان اسباب بازی «Toy Story – 1995»

زمان می گذرد و تنها چیزی که باقی میماند دوستی و صمیمیت است!
داستانی عجیب در مورد اسباببازیهایی که زندگی خودشان را میکنند در حالی که کسی آنها را نمیبیند! آنها احساساتی مثل دوستی، حسادت و دلتنگی را هم تجربه میکنند. این اسباب بازیها مثل ما آدمها هستند و به ما یادآوری میکنند که آدمها احساسات دارند و نیاز دارند که دوست داشته شوند و به آنها اهمیت داده شود. در یک کلام آدمها باید هوای همدیگر را داشته باشند!
حرف آخر
دنیای انیمیشنها پر است از احساسات و مفاهیمی که به ما و کودکانمان درس زندگی میدهند. چه خوب است که کنار فرزندانمان به تماشای انیمیشنها بنشینیم و با آنها در مورد این مفاهیم صحبت کنیم تا هم خودمان و هم کودکانمان برای یک زنگی بهترآمادهتر شویم. شما کدام یک از این انیمیشنها را دیدهاید؟ به نظرتان کدام یک از آنها میتواند تاثیر عمیقتری روی مخاطبین داشته باشد؟